Mediation en medezeggenschap

Gepubliceerd op 8 augustus 2022 om 09:06

Elke OR kent het wel. Er is een -ernstig- verschil van mening met de overlegpartner over een onderwerp. Wat doen we? Hoe komen we er uit. Als trainer zou ik dan zeggen kijk vooral in de Wet op de Ondernemingsraden. Daar staan alle procedures in die je kunt bewandelen om er met je overlegpartner uit te komen. Maar ben je er dan ook echt uit gekomen? Wat heeft het je opgeleverd? Veel stress, een verstoorde verhouding, onrust in je organisatie? Hoe ga je verder als OR en overlegpartner? Blijft het verschil, ondanks een uitspraak tussen jullie in staan.
Denk eens aan een alternatieve vorm. Mediation kan hiervoor een zeer goede hulp zijn. Er zijn vele voordelen verbonden aan mediation. 

Ten eerste stel je met de overlegpartner vast dat jullie het ergens niet over eens zijn, maar dat jullie het graag opgelost willen zien. Dit commitment geeft al aan dat je er beide last van hebt dat er iets tussen jullie in staat. Dit zorgt er tevens voor dat het onderwerp tussen jullie in staat en niet jullie relatie, want het is de wens van jullie beide dat het opgelost wordt. 
Een mediator begeleidt het gesprek onafhankelijk en zorgt ervoor dat zowel de overlegpartner als de OR in het gesprek gelijkwaardig is. Hij zal met de de deelnemers aan het gesprek het "pijnpunt" analyseren en de deelnemers stimuleren om opties te bedenken die kunnen helpen het probleem weg te nemen. Hiermee wordt de relatie niet verslechterd, sterker nog. De relatie wordt meestal sterk verbeterd, omdat een mediation gesprek uitgaat van het idee dat er gekeken wordt naar de toekomst, hoe willen wij verder met elkaar? De kwaliteit van het overleg verbetert aanzienlijk, want de mediation leert ook dat een geschil op een andere manier kan worden opgelost.
Als trainer, maar zeker ook als mediator kan ik jullie vrijblijvend hierin adviseren.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.