Medezeggenschap valt of staat met een goede communicatie tussen de bestuurder en de OR. Opschrijven hoe we het willen is prima, maar hoe we het uitvoeren is vaak toch net weer even anders.
Als voormalig OR lid en als secretaris in de medezeggenschap is het mij vaak opgevallen dat, zeker wanneer er zware belangen spelen, de spanningen op kunnen lopen. Zodanig zelfs dat er niet meer een debat gevoerd wordt over de inhoud, maar dat het vooral gaat over het krijgen van het gelijk, met alle middelen die hiervoor ingezet kunnen worden, tot intimidatie aan toe. Natuurlijk kun je het over de inhoud met elkaar niet eens zijn, maar zeg nou zelf, is dit dan een reden om het overleg te beschadigen en misschien het toekomstig overleg op voorhand al te frustreren? En helpt het echt als we gaan teruggrijpen op alle formele mogelijkheden die je als OR, maar ook als bestuurder hebt?
Of wil je met elkaar het overleg succesvol laten verlopen? Uit diverse uitspraken en in vele organisaties zijn of worden afspraken gemaakt tussen de bestuurder en de OR over hoe zij met elkaar willen omgaan. Hiermee doe je gezamenlijk je uiterste best om miscommunicatie te voorkomen. Dit kan gaan over veel onderwerpen. Zoals bijvoorbeeld: wanneer krijgt de OR de informatie, wanneer krijgt de bestuurder de informatie van de OR? Wat bespreken we in het artikel 24 overleg? Waar doe je als OR al mee in de voorbereiding en de besluitvorming? Maar ook het bespreken van extra faciliteiten als een belangrijk onderwerp zich aandient. En evalueer de samenwerking periodiek.