Nieuwe klokkenluiders regeling

KlokkenluidersIedereen die te maken heeft met een organisatie kan een misstand melden. De bewijslast komt bij de organisatie te liggen. Meldingen kunnen door meerdere organisaties worden onderzocht. Dat zijn wat opvallende punten uit de nieuwe Wet Huis voor Klokkenluiders. De Wet geldt sinds 18 februari voor grote bedrijven, vanaf 250 medewerkers.

Lees meer »

Mediation en medezeggenschap

Elke OR kent het wel. Er is een -ernstig- verschil van mening met de overlegpartner over een onderwerp. Wat doen we? Hoe komen we er uit. Als trainer zou ik dan zeggen kijk vooral in de Wet op de Ondernemingsraden. Daar staan alle procedures in die je kunt bewandelen om er met je overlegpartner uit te komen. Maar ben je er dan ook echt uit gekomen? Wat heeft het je opgeleverd? Veel stress, een verstoorde verhouding, onrust in je organisatie? Hoe ga je verder als OR en overlegpartner? Blijft het verschil, ondanks een uitspraak tussen jullie in staan.Denk eens aan een alternatieve vorm. Mediation kan hiervoor een zeer goede hulp zijn. Er zijn vele voordelen verbonden aan mediation. 

Lees meer »

Communicatie

Medezeggenschap valt of staat met een goede communicatie tussen de bestuurder en de OR. Opschrijven hoe we het willen is prima, maar hoe we het uitvoeren is vaak toch net weer even anders.

Als voormalig OR lid en als secretaris in de medezeggenschap is het mij vaak opgevallen dat, zeker wanneer er zware belangen spelen, de spanningen op kunnen lopen. Zodanig zelfs dat er niet meer een debat gevoerd wordt over de inhoud, maar dat het vooral gaat over het krijgen van het gelijk, met alle middelen die hiervoor ingezet kunnen worden, tot intimidatie aan toe. Natuurlijk kun je het over de inhoud met elkaar niet eens zijn, maar zeg nou zelf, is dit dan een reden om het overleg te beschadigen en misschien het toekomstig overleg op voorhand al te frustreren? En helpt het echt als we gaan teruggrijpen op alle formele mogelijkheden die je als OR, maar ook als bestuurder hebt?

Of wil je met elkaar het overleg succesvol laten verlopen? Uit diverse uitspraken en in vele organisaties zijn of worden afspraken gemaakt tussen de bestuurder en de OR over hoe zij met elkaar willen omgaan. Hiermee doe je gezamenlijk je uiterste best om miscommunicatie te voorkomen. Dit kan gaan over veel onderwerpen. Zoals bijvoorbeeld: wanneer krijgt de OR de informatie, wanneer krijgt de bestuurder de informatie van de OR? Wat bespreken we in het artikel 24 overleg? Waar doe je als OR al mee in de voorbereiding en de besluitvorming? Maar ook het bespreken van extra faciliteiten als een belangrijk onderwerp zich aandient. En evalueer de samenwerking periodiek.

Brandstofprijzen

Door de almaar stijgende prijzen voor brandstof is voor veel werknemers de huidige 0,19 cent onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer onvoldoende. Er zijn zelfs bedrijven/organisaties waar een bedrag van 0,10 cent vergoeding wordt gegeven. Dit en de prijsstijging van veel meer producten, denk ook aan elektriciteit en gas, maakt dat iedereen dit fors in de portemonnee voelt.

Lees meer »

Hybride werken

Hybride werken. In de afgelopen twee jaar heeft een groot aantal mensen -vaak noodgedwongen- kennis gemaakt met vergaderen/werkbesprekingen en andere contacten met collega's of derden via bijvoorbeeld teams of zoom.  Het digitaal met elkaar in contact zijn is meer regel geworden dan uitzondering. Om ons heen zien we dat veel bedrijven/organisaties zich ook verder inrichten op deze manier van het met elkaar in contact zijn. Ook vakorganisaties nemen het gretig op in de besprekingen rondom arbeidsvoorwaarden. Hybride werken is complex omdat er veel bij komt kijken. Het gaat niet alleen over de inrichting van een arbo-technische werkplek in je huis. Het gaat ook over het in contact zijn met je collega, anders dan digitaal. Het samenwerken aan bijvoorbeeld projecten en hoe doe je dit dan? Het anders leidinggeven, wel of niet bereikbaar zijn buiten je roostertijden. Volledig thuis, deels thuis, de huisvesting van je werkgever om zo maar een aantal voorbeelden te noemen. Of werk je in een bedrijf/organisatie waar het niet mogelijk is?  En hoe draag je als organisatie of bedrijf op deze manier bij aan duurzaamheid en bestrijding van milieuvervuiling. Een pasklaar antwoord is niet te geven, maar zal vooral op jouw organisatie moeten passen. Voor ondernemingsraden een uitdagend item. Ik ben zeer benieuwd hoe het in jouw organisatie of bedrijf is/wordt geregeld. . Ik ben voornemens een catalogus hierover te maken en dit via mijn site te publiceren. Wellicht wil je mijn hierover mailen.

Lees meer »

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuimpercentage stijgt verontrustend. Mij zijn organisaties bekend waar het op 15% is gelegen. Uit onderzoek van ARBOned en HumanCapitolCare blijkt dat dit de grootste stijging is sinds de corona- uitbraak. Vooral in de zorg en het onderwijs loopt het verzuim snel op.

Lees meer »

Kracht of klacht

Toen ik na mijn schooltijd en militaire dienst ging werken, kwam ik terecht in een organisatie waarin heel veel regeltjes werden nageleefd. Dat was zoals ze dat daar noemen beleid. Ik begreep wel dat dit nodig was, maar snapte niet altijd het waarom van die regels.

Lees meer »

Thuiswerken

Thuiswerken. Het is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij. Om het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen, heeft het kabinet vanaf het begin af aan iedereen opgeroepen om – waar mogelijk – zoveel mogelijk thuis te werken.

Lees meer »

Gel