Ziekteverzuim

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 16:50

Het ziekteverzuimpercentage stijgt verontrustend. Mij zijn organisaties bekend waar het op 15% is gelegen. Uit onderzoek van ARBOned en HumanCapitolCare blijkt dat dit de grootste stijging is sinds de corona- uitbraak. Vooral in de zorg en het onderwijs loopt het verzuim snel op.

De ARBO diensten is het opgevallen dat het verzuim zo is opgelopen nadat het thuiswerkadvies werd losgelaten. “ Dit jaar is de piek echter uitzonderlijk hoog. Dat komt met name door de toename van griep- en verkoudheidsklachten en de landelijke stijging van het aantal coronabesmettingen.’ Zo verklaart Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare de aanhoudende stijging.

Werknemers geven zelf aan dat de werkplek  (niet de thuiswerkplek) een bron van besmetting is. De ARBO diensten bevestigen dit aan de hand van het oplopend percentage de afgelopen maanden. Ze geven ook aan dat het aantal besmettingen in de thuissfeer afnam.

Natuurlijk zijn er werknemers, bijna 3 op de 10, die vanwege het werk dat zij doen, niet thuis kunnen werken. Voor het welzijn van deze werknemers zal de OR extra aandacht moeten hebben. Veilige werkomstandigheden, vermijden contacten waar dit kan, goede hygiënische maatregelen etc.  In je (externe) omgeving kun je allerlei initiatieven vinden. 
Thuiswerken lijkt deze winter dus het devies van de arbodiensten en als het kan, thuis doorwerken. Dit kan leiden tot en afname van corona besmettingen en griep. Het overheidsadvies is weer aangescherpt.
Werkgevers doen er goed aan, niet alleen maar om financiële redenen, het thuiswerken zoveel als mogelijk te blijven stimuleren. Verzuim is tenslotte duurder. Lukt volledig thuiswerken niet, denk dan vooral ook als OR,  na over hybride werken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.